6.7.06

Possible origen del dòlar americà


Fragment del vídeo en ANGLÈS "Federal Reserve System" on es parla que en la primera moneda de plata del continent americà, encunyada a Mèxic el 1536 pels conqueridors podríem trobar-hi l'origen al dòlar americà. Fou en Thomas Jefferson (1792) que veient quina era la moneda que utilitzaven els seus ciutadans es va decidir a convertir-lo en la moneda oficial dels Estats Units. Fixeu-vos en la moneda en paper que porta escrit "TWO MILLED SPANISH DOLLARS".

Vegeu-ne un exemple.

TRANSCRIPCIÓ (només d'una part):
El 1536, menys de 50 anys després que en Cristòfor Colom posés els peus en sòl Americà, la ciutat de Mèxic aleshores sota control espanyol, va encunyar les primeres monedes fabricades en el Nou Món.
Aquestes monedes de plata de vegades van arribar fins a les colònies britàniques.
Les polítiques mercantils de la Gran Bretanya intentaven deliberadament mantenir els metalls preciosos fora d'Amèrica, per tant, el feble dòlar espanyol va esdevenir la moneda oficiosa.
Sovint es dividia en vuit peces per a transaccions més petites, i d'aquí prové
el terme "peces de vuit", on un quart de moneda es composava de dues peces. L'any 1792 Thomas Jefferson va adoptar el dòlar com a la unitat de moneda oficial: "Va mirar al seu voltant i va investigar quina era la moneda que els ciutadans Nord-Americans estaven utilitzant i aquesta era el dòlar. I aquesta és la raó per la qual el dòlar es va convertir en la moneda oficial dels Estats Units". (Joseph Salerno, Economista de la Pace University)

-----

"...in 1536 less than 50 years after Christopher Columbus set foot on American soil, a spanish-commanded Mexico city, stroke the first coins made in the new world. These silver coins eventually found their way into the british colonies. Great Britain's mercantilist policies deliberately tried to keep precious metals out of America, so the Spanish mild dollar became the unofficial currency. I was often divided into eight pieces for smaller transactions hence the term "pieces of eight" with one quarter of a coin being 2 bits.
In 1792 T. Jefferson adopted the dollar as this country's official monetary unit...

-----

Nota del traductor:
"mild currency" : Of or relating to a paper currency as distinct from a hard
currency backed by gold. (moneda feble) hard currency: moneda forta.

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Blogger DL said...

"Spanish dollar" hauria estat la denominació anglo-americana del "peso".
El que no queda gens clar és l'etimologia de "dollar". Se l'ha relacionat amb l'alemany thaler, l'eslovè tolar, el neerlandès daalder o el nòrdic daler, tots utilitzats per dessignar diferents monedes de la Baixa Edat Mitjana i de l'Alta Edat Moderna. S'ha volgut relacionar Thaler amb les mines argentíferes de Joachismsthal, a Bohèmia.
Ni que sigui com a curiositat, els "dòlars espanyols" van ser de curs legal als Estats Units fins el 1857.

7:09 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home