31.3.07

Bilbeny des d'Àsia (III) - Buda i la recerca de la veritat


Llegint un llibre sobre La Vipassana, que es una forma de meditacio budista, que ha estat recuperada quasi de l'oblit i estesa novament per tot el mon per un mestre de la meditacio, com es l'S.N. Goenka, he trobat un fragment dels ensenyamnts de Buda que afecten de ple el camp de la recerca istorica, en tant que la istoria es tambe o vol ser un reportatge veridic sobre es fets.

Com que em sembla d'importancia capital tot allo que fa referencia a la veritat, no nomes com a document, sino fonamntalment com a reflexio, em complac a transcriure aqui els mots d'aquest savi oriental, per si algu els podia emprar com a referent. Com a referent etic de vida, pero aora com a pauta de probitat intellectual insubornable.

Heu-os aqui:

"No us limiteu a creure quasevol cosa que se us digui, o qualsevol cosa que hagi estat mantinguda des de generacons enrere, o qualsvol cosa que sigui d'opnio general, o quasvol cosa que diguin les scriptures. No accpteu res com a veritable per simpe deduccio o inferencia, o per considerar que te aparensa de ser-ho, o enduts per una detrminada opinio subjectiva, o per la seva versemblansa, o perque el vostre mestre us digui que ho es. Pero quan sapigueu pels vostres propis mitjans que <>, llavors els heu d'abandonar" (p. 31). I en un altre paragraf del llibre, Buda tambe ensenya: "Sigueu cadascu de vosaltres la vostra propia illa. sigueu el vostre propi refugi. Feu que la veritat sigui la vostra illa, feu que la veritat sigui el vostre refugi; no hi ha cap mes altre refugi" (p. 32), es clar, que la veritat.

Llavors, recollint aquestes paraules, en William Hart, que es l'autor del llibre, anota: "L'autoritat suprema la constitueix la propia experiencia de la veritat: no s'ha d'acceptar re basant-nos nomes en la fe: ho hem d'examinar tot a fi de veure si es logic, practic i profitos. Ni tan sols l'examen raonat d'un ensenyament es suficient per acceptar-lo intellectualment com a veritable. Si volem beneficiar-nos de la veritat, hem d'experimentar-la directament" (WILLIAM HART, La Vipassana. El arte de la meditacion; col. Luz de Oriente-14, Editorial Edaf, SA; Madrid, 3a ed., 2005)

Em sembla que son uns mots elogiosos per la tasca de la FEHC i la de tot investigador que fugint dels caramels de les enraonies i de la istoria adulterada, esdeve esclau de la seva recerca insubornable de la veritat.

Jordi Bilbeny

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

El problema de la història és que esta plena de teoríes totalment falses (com la d'en Colom). A vegades aquestes teoríes es poden ensorrar a través del raonament d'hipotesis contrastades en altres documents històrics.

La funció del historiador actual és destruïr els grans mites històrics.

totalment d'acord en aquest passatge de Buda...

Sort amb la recerca!
Xavi Aranda (Vilafranca del Penedès)

10:35 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home