2.7.07

Els Aragó reis també de Castella


Us vull fer reflexionar sobre uns fets de l'època dels Catòlics i Absburgs que semblen tapats en una segona línia, però que ben mirat tenen importància, potser no tanta com l'atribució d'un imperi, en tot cas al meu modest entendre, tenen una rellevància major.

Vaig prendre consciència de que calia escriure sobre aquest tema en llegir el magnífic estudi "per que la confusió no duri eternament" de Jordi Benplantat. Tenim que en les noces entre en Ramon Berenguer i la Peronel.la, en els acords i Capitulacions matrimonials Catalano-Aragonesos cada part hi aporta alguna cosa o condició, la bandera es la de Catalunya, i el nom de la dinastia serà Aragó, encara que l'home es un Barcelona i la dona es la Aragó, això fa que com en altres casos (com son els Saudís, Otomans, Hatxemites...) al ser la sobirania del rei hom pugui usar el nom dinàstic com si fora el del país, per això els Catalans a Nàpols podien ser anomenats Aragonesos. Nom que permeteu-me dir que ja es hora de que reivindiquem com a propi, donat que es Catalunya que es queda Aragó, per acord de les seves corts, compra als seus propietaris legítims, expulsió dels invasors Castellans i acord del titular que es el papa, i a la recíproca haurien de fer els Aragonesos.

Els Barcelona - Aragó, usen la numeració Catalana, cosa que s' ens amaga, i Aragó no era pas la contrada lamentablement Castellanitzada que actualment coneixem.

Tenim doncs que quan s'estronca el casal de Barcelona, els seus successors, els Transtamara, també adopten el nom Aragó, per que per a regnar a l'Aragó cal dir-se Aragó, es fa difícil d'entendre la insistència a parlar de Joan , Alfons, Ferran de Trastamara, si ara son Aragó i no s'usa Barcelona per als Ramons Berenguers per Exemple, em sembla una manipulació d'historiador que esquiva paraules tabú i reorienta a favor dels interessos que el paguen.
I ara som on volia arribar, Ferran II es un Aragó, amb ell Castella té un rei de la dinastia Aragó, i un munt de prínceps amb cognom Aragó, m'explico: Caterina d'Aragó es casa amb el rei d'Anglaterra Enric VIII, ens fan creure que es una princesa Castellana. El seu germà Joan Aragó, mort prematurament, hagués continuat la dinastia Aragó a Castella, no pas la Trastamara.
La seva germana Joana, també es deia Aragó, oi?, es casa amb el sobirà de Flandes, Borgonya i l'Imperi de l'est (Àustria), imperi electiu Alemany...resulta que per atzars de la història acaba sent reina de Castella, però ella es Joana d'Aragó, i el seu marit es posa a governar i es el rei, de Castella no pas d'Aragó, no necessita canviar-se el cognom, ja que mor prematurament abans que Ferran II el sobirà de Catalunya-Aragò.

Una disgreció, Felip el Formós governa ell, com correspon a la època, i el seu sogre no ho fa pas, ens expliquen que malgrat l'immens prestigi que els seus contemporanis li reconeixien, la que ho manega tot es Isabel i que ell hi pinta ben poc .

Quina malastrugança la dels oblidats Aragó reis de Castella, a un l'hi diuen "Catalanote", l'altre es mor prematurament, i a la última la tenen per "loca"!

En aquelles terres a part dels diners i el prestigi, hi ha alguna cosa nostra que ens reconeguin ó trobin bé?

Així del 1.469, noces dels Catòlics fins el 1.555, mort de Joana d'Aragó "la boja", els Aragó son la dinastia regnant a Castella.

El fill de Joana es com el seu marit un Absburg i, atenció governa a l'Aragó i a Catalunya sense adoptar el cognom Aragó, i els "Manyos" no protesten, aquí s'acaba la gran història d'Aragó, o millor dit del seu nom.

Estaria bé que alguna autoritat en la matèria, ens expliqués si aquesta condició Aragonesa, si hom no troba la raó de l'abandó, encara es vigent. I que potser el nom correcte actual es Joan Carles I d'Aragó.


LLuís Mª Mandado i Rossell

www.HistoCat.cat

2 Comments:

Anonymous Anònim said...

El nom correcte d'Espanya sería Barcelona, dons si donem la prioritat al mascle sempre els Barcelona han estat els mascles i els Aragó o els Castella les famelles y quan el mascle es un extranger no es canvia el nom del pais sino de la dinastia. Per exemple Isabel II d'Anglaterra es una Winsor, pero Carles serà un Mountbatten.
Espanya era el nom que els cristians donaben al que els musulmans anomenaben Al Andalus.
Curiositat es que Joan de Borbó uses con a titol el de Compte de Barcelona, per si moría sense regnar poder esser enterrat amb honors reials a Poblet.

8:22 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Mi abuela se apellidaba Aragón, desciendo de la Casa Real de Aragón.
También tengo el apellido Moncada.
Curiosamente, mis abuelos eran de un pueblo de Almería con bastantes apellidos catalanes, como esos dos.

Saludos

Gabriel

2:09 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home