3.12.07

El Baròmetre corregeix a l'alça les dades del percentatge de lectors d'El Periódico en català


29/11/2007 · Barcelona · Bernat Ferrer

L'edició en català d'El Periódico de Catalunya acaba de complir el seu desè aniversari, l'octubre d'enguany. Des d'un primer moment, l'edició en català va suposar el 40% del total de vendes, segons especificava el mateix rotatiu al suplement commemoratiu. Tot i això, el Baròmetre de la Comunicació i la Cultura ha deixat palès que el nombre de lectors de l'edició en català és del 46%, dada que el propi rotatiu dóna per vàlida a la notícia en què anuncia que és líder de lectors a Catalunya.

El Periódico, que s'ha erigit de manera inapel·lable com el rotatiu líder a Catalunya, compta amb un total de 728.000 lectors, 340.000 dels quals ho són en català. Així, el tradicional equilibri que mantenien la versió original en castellà i la traducció catalana, que des dels seus orígens es repartien al 60-40%, poden estar canviant. Si aquest fet arriba a succeir, segons apuntava El Periódico a l'especial dels 10 anys, podrien haver-hi "canvis en els sistemes de producció i de distribució", és a dir, que els periodistes podrien escriure les seves peces en català i que la versió acabés sent la peça castellana.

Tot i això, el Grupo Zeta sap com mantenir intacte l'exquisit equilibri del seu buc insígnia. En vàries comarques majoritàriament catalanoparlants d'arreu del país, l'empresa manté acords de col·laboració amb diverses empreses d'autobús i autocar, mitjançant el qual els facilita exemplars gratuïts perquè els puguin repartir als seus usuaris. Així, com que la majoria de clients dels autobusos són catalanoparlants, esgoten de seguida l'edició en català. Els usuaris que pugen a l'autobús més tard, esgotada la versió catalana, es veuen obligats a consumir el diari en castellà, realitzant així un delicat contrapès que acaba repercutint de manera extremadament precisa en el balanç final de les proporcions català-castellà.

(font original)

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Doncs no sé si això és una notícia positiva com sembla aparentement a primera vista donada la més que certificada manca d'esrúpols a l'hora de fer malbé la llengua catalana utilitzant un "catanyol" absolutament infumable que no fa sinó degradar el català fins convertir-lo en dialecte del castellà.

Això quan a les formes perque quan al contingut és més que sabut que no passa de ser el pamflet oficial propagandistic del PSC per mirar de rentar tants cervells com sigui possible en vistes a convertir-nos tots en bons regionalistes espanyols.

9:49 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home