2.3.08

El que sabem de "El Cid Campeador"


(Resposte d'en Carles Camp a un correu rebut a la FEHC)

En efecte, la sospita de que el Cid es tracta d'un personatge català la tenim des de fa temps. El cognom Vivar existia a Catalunya en aquells temps. Tot el que se sap del cert del Cid passa entre Saragossa, el Principat i València. Casa la seves filles amb reis, una d'elles el Comte de Barcelona Ramon Berenguer (en sembla que II)i l'altra amb el rei de Navarra. Jaume I és el propietari de la Tiona (que no Tizona). El seu teòric rei Alfons VI de Castella és derrotat estrepitosament a Alarcos per un exèrcit que el Cid i el seu exèrcit de desterrats aturen a València, etc, etc.

El que sabíem fins ara és que almenys es tractaria d'un plagi d'un original que es trobava a Ripoll en llatí, Carmen Campusdotoris (tractat del mestre de camp, del camp de batalla, s'entén). Que l'obra fos catalana originalment i se'ns ho hagin apropiat els castellans és un fet que sospitem com ja he dit, des del principi que vàrem començar a rastrejar fets històrics robats per Castella.

Per mi, i ho he dit més d'un cop, en Roderic (o com es digués) de Vivar, era un cabdill almogàver, un capità d'un important grup de guerrers que lluitaven per interès, tant contra moros com contra cristians, al millor postor, sempre amb interès propi.

És aquest un tema obert, que fins ara ningú ha treballat. Agrairem qualsevol aportació que se'ns pugui fer en aquest tema. La feina és molta, i pocs els que la fem. Ens aniria molt bé que algú se n'ocupés.

Carles Camp
www.HistoCat.cat

13 Comments:

Anonymous Anònim said...

Alucina vecina. Creo que Michelangelo era valenciano como prueba la existencia de un edificio llamado el Miguelet que seguramente era propiedad de su familia.

Pais de locos Jejejejejej

8:43 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Benvolgut anònim "castellanet"o incult, preguem utilitzis un altre fòrum per a dir bajanades i estupideses. Ah per cert, me n´alegre que sàpigues entendre el català escrit. Amic preneu-vos una mica de vitamina en ferro va bé per a la ment. Felicitats per l'article Sr.Carles Camp. La veritat sempre surt, malgrat tots els intents d'amagar-la. Signat Arnau-Roger

2:20 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Son coses diferents que el Cid sigui català o que ho sigui el "Mio Cid" i no son coses extrapolables.
Em sembla que el Cid està bastant ben documentat.
Era R.Berenguer III.
La espasa es deia Tissó.
Jordi

8:43 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Documentadisimo, si señor. JEJEJEJEJE

10:15 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Comentaris d'ignorants a banda, no estaria de més que donéssiu referències. Del "Carmen Campidoctoris" (que no capusdoctoris) n'he trobat un parell, pel meu compte:

http://ca.wikipedia.org/wiki/Historiografia_catalana_de_l'edat_mitjana

http://es.wikipedia.org/wiki/Carmen_Campidoctoris

http://www.ilcyl.com/descargas/pdfdeclinsti/cid%20sociedad%20y%20cultura.pdf

Realment és curiós que hi hagués a Catalunya un text que fa referència al Cid quan encara és viu, mentre que a Castella no n'hi ha cap fins un segle més tard, si era un personatge que suposadament és castellà.

3:39 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Més curiós encara és que una part del text, segons diuen hagi estat suprimida a consciència sobre el mateix pergamí. Censura?

3:48 a. m.  
Anonymous Anònim said...

Benvolguts amics Jaume i Jordi, seria possible que us possesiu en contacte amb nosaltres, i ens fesiu cinc cèntims de totes aquestes dades que sembla que coneixeu? Feu-lo siusplau a info@histocat.cat

Missatge per a tots per els que els hi fa gràcia tot això: "La veritat fot por. Sobre tot quant et treu la careta de mentider"

8:20 p. m.  
Anonymous Anònim said...

al voltant de Tisó i la demostrada pertenença als comtes de Barcelona...

http://estat-catala.editboard.com/historia-d-estat-catala-f3/on-es-l-espasa-dels-comtes-de-barcelona-t1946.htm

ja veureu on para ara, salut

11:51 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Estáis muy enfermos, hala a toma una tisana y a descansar

6:02 p. m.  
Blogger Unknown said...

Yo soy Burgalés y ejerzo. Tan burgalés como la morcilla, la catedral y Atapuerca. El Cid está rodado de leyenda y si alguien me dice que no es burgalés me lo puedo creer, pero de esto a afirmar que era de otro sitio... parece necesidad de crear historia donde solo hay conjeturas. Mientras solo haya conjeturas me quedo con la idea de que fue de mi tierra ya que es la CONJETURA que más me gusta.
Un saludo a todos y a seguir haciendo historia.

5:07 p. m.  
Anonymous Burgalesa said...

La Tizona (no Tiona) se la regaló un rey árabe al Cid, al que ganó en batalla. Es la Colada la que perteneció a Ramón Berenguer, a quien también dió para el pelo. Y no sigo porque esto es de risa. Los burgaleses sabemos quienes fueron los padres del Cid, sus abuelos y muchos de sus antepasados. Donde nació y donde vivió luego... en fin, para qué seguir. Sigan haciendo el indio, aunque ya más que risa, dan pena.

3:01 p. m.  
Anonymous Anònim said...

La culpa es de Franco!

9:17 p. m.  
Anonymous Anònim said...

Alfonso VI (1047-1109). Batalla de Alarcos 19 de julio de 1195.

10:17 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home