16.6.08

El govern valencià reconeix a contracor el nom de «català» per al valencià


El Punt, diumenge, 15 de juny de 2008

DANIEL LUJÁN.

El Diari Oficial de la Comunitat Valenciana (DOCV) ha publicat finalment l'article 2.k) de l'estatut de la Universitat d'Alacant que havia estat censurat pel Consell Executiu valencià. El consell havia aprovat l'estatut el 2004 després d'haver-hi suprimit la part que feia referència a la llengua catalana. Posteriorment, la universitat va interposar un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, que va considerar el recurs interposat. El 15 d'abril del 2008 el DOCV publicava finalment el sentit de la sentència del TSJ, però no el text original. El tribunal aleshores va requerir l'aprovació i la publicació en el DOCV del text de l'article 2.k) de l'estatut, que diu que la Universitat d'Alacant ha de «potenciar el coneixement i l'ús de la llengua pròpia de la Comunitat Valenciana, valencià segons l'Estatut d'Autonomia, acadèmicament català, atenent a la seua consolidació i plena normalització en tota la vida universitària.» Ho signen Alejandro Font de Mora, conseller d'Educació, i Francisco Camps, president de la Generalitat.
"ÉS UNA CORTINA DE FUM - Josep Forcadell, cap del secretariat de promoció del valencià de la Universitat d'Alacant, considera que «la polèmica sobre el nom de la llengua és una cortina de fum perquè passi desapercebuda la situació gravíssima de la llengua catalana a l'ensenyament». A Alacant, per exemple, de 54 centres públics d'ensenyament infantil només 10 ofereixen línia de català, i als centres privats la proporció és de 32 contra 1. La situació, explica Forcadell, és més precària al batxillerat: «Al sud de Benidorm, per exemple, no hi ha un sol centre de batxillerat que ensenye en valencià.» «L'actitud del PP –diu– respon sobretot a interessos electorals. Ha assumit el discurs lingüístic secessionista d'Unió Valenciana per menjar-se-li l'espai electoral. I ho ha aconseguit."
Maties Segura, del servei de llengües i terminologia de la Universitat Jaume I de Castelló –universitat que espera una resolució judicial en el mateix sentit en relació amb el seu estatut–, afirma que el govern «no ha acceptat la unitat de la llengua catalana més que per imperatiu legal». «Si prevaricar és mancar a l'obligació del càrrec que s'exerceix, què és sinó açò el sistemàtic incompliment pel govern valencià de les resolucions judicials en matèria lingüística?», es demana.

www.HistoCat.cat