8.6.08

El nomenclàtor de l'ajuntament i la seva disbauxa II (Miserables explicacions)


A tenor de l'anterior articlet publicat en aquest bloc, sobre el carrer del Poeta Cabanyes, us faig ara algunes referències més d'altres carrers de la ciutat, prcisament de la mateixa zona (el Poble Sec), i en el que el web de l'ajuntament ens explica el següent:

Carrer de Margarit
Josep Margarit i de Biure (Castell d'Empordà, Baix Empordà 1602 - Perpinyà, Rosselló 1685). Militar i polític. Mestre de camp de Vilafranca. Contrari a Felip IV de Castella, fou governador de Catalunya i ambaixador de la Generalitat a París. Lluità contra les forces del marquès de Los Vélez en la defensa de Barcelona (1641). El nom s'atorgà al carrer simultàniament amb els de Cabanyes, Radas i Tapioles (tots ells al Poble-sec), herois catalans, amb Pau Claris, Fontanella i Tamarit, a la guerra dels Segadors.

Plaça del General Moragues
Josep Moragues i Sobrevia, signava Mas (Sant Hilari Sacalm, Selva 1669 - Barcelona 1715). Militar. Governador de la Seu d'Urgell. Al servei del rei arxiduc Carles III. Pres i executat pels filipistes, el seu cap fou exhibit al Portal de Mar de Barcelona fins al 1727.

Carrer de Villarroel
Antoni de Villarroel i Peláez (Barcelona 1656 - Segòvia 1742). Comandant suprem de les forces catalanes defensores de Barcelona el 1714.

Altres preguntes que ens podem fer: L'aportació d'aquests personatges a la nostra història es tan imfima que no mereix alguna explicació millor?, no mereixen aquests carrers portar també el nom del protagonista i no solament el cognom a fi de no confondre'l amb ningú altre? No serà pas això una feina per fer-nos oblidar algunes coses?

www.HistoCat.cat

1 Comments:

Anonymous Anònim said...

Lo de Villaroel es lógico. Si bien nacido en Barcelona era hijo de militar "castellano" según denominación común en este foro. Fué partidiario de Felipe V y luego se pasó al bando carlista y como tal defendió Barcelona.
De hecho se expresaba en castellano. Los apellidos eran puros apellidos catalanes :)

3:33 p. m.  

Publica un comentari a l'entrada

<< Home