30.6.08

L´artesania rural, de la Garrotxa al Vallespir


diaridegirona.cat - 26/06/08


La regeneració del món rural, el desenvolupament integral de l'artesania i el foment de les microeconomies locals són els tres principals eixos de Transruralia, un programa de cooperació territorial entre la Garrotxa i la zona de Vallespir de la Catalunya Nord valorat en 21 milions d'euros. ACN/DDG Al capdavant d'aquesta iniciativa, que es presentarà a la convocatòria de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra, figura Riudaura. La seva alcaldessa, Eulàlia Massana, ha assegurat que està pensada per 'enfortir' el gremi dels artesans. El projecte, que es preveu allargar fins a l'any 2012, comença amb la construcció d'un edifici a Riudaura que acollirà tallers.

Aquest projecte pretén unir esforços entre dues zones que, a pesar d'estar separades per una frontera, pateixen una problemàtica comuna, com és la marxa dels joves de municipis rurals cap a les grans ciutats o la pèrdua d'una identitat pròpia. Transruralia neix amb l'objectiu de fomentar i revaloritzar la cultura artesanal, popular i tradicional d'aquestes terres, a través de la recerca de noves estratègies de promoció, difusió, estudi i venda dels productes artesanals d'ambdues comarques, com podria ser per exemple la creació d'una marca conjunta.

D'aquesta manera, els artesans d'ambdós territoris intercanviaran experiències a través de tallers i fires i es buscaran estratègies comunes per tal de 'donar una empenta' al sector de l'artesania. Segons paraules de l'alcaldessa de Riudaura, Eulàlia Massana, aquest projecte va més enllà de la recuperació d'oficis antics, ja que el que es planteja és aconseguir que pobles rurals que ara mateix no poden viure d'aquestes activitats, per la falta d'espais i mitjans, ho pugin fer.

En el cas de Riudaura, s'ha creat l'Associació Multidisciplinar del Foment de les Arts que pretén acollir tots els artesans de la comarca i des de l'Ajuntament s'està treballant en la compra d'un terreny d'1,5 hectàrees a l'entrada de la població on es construirà un edifici de nova planta que inicialment acolliria entre quatre i sis tallers. En ells, s'elaboraran i vendran els productes que s'estan fent a aquesta població, com són joguines de fusta, figures de pessebre o escultures. Aquesta associació treballarà de forma molt estreta amb la seva homòloga de la Catalunya Nord, l'anomenada Associació Palalda Ara i Sempre amb més de seixanta membres adherits.

El projecte també compta amb el suport del Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny i l'ajuntament d'Amelie-lesBains-Palalda-Montalba de la zona de Vallespir com a socis. El seu alcalde i vicepresident del Consell General dels Pirineus Orientals, Alexandre Reynal, ha subratllat la importància d'aquesta iniciativa no només en la seva vessant econòmica sinó també per 'reactivar' i estimular la 'fraternitat' entre els dos pobles que tenen molt en comú.

Per la seva banda, el director general d'Administració Local del Departament de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat, Carles Bassaganya, ha donat ple suport al projecte al considerar que no només promou 'llaços' en el món local d'ambdós territoris que fan 'més permeable la frontera' sinó que a més aporta 'contingut econòmic i cultural'.

El pressupost necessari per a dur a terme el projecte és de 21 milions d'euros i es desenvoluparia en un total de quatre fases fins a l'any 2012. Ara cal esperar, però, que s'aprovi en la convocatòria de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra que va començar el 4 d'abril passat però que restarà oberta en els pròxims set anys.

www.HistoCat.cat